Werken met dieren

Voor de echte fanatieke dierenliefhebbers is het een idee om een beroep te kiezen waarbij je met dieren kunt werken. Er zijn verschillende beroepen op verschillende niveaus waarbij dit mogelijk is.

Een van de meest geliefde beroepen die op basisscholen wordt genoemd is dolfijnentrainster. De kans dat je hiervan later je beroep kunt maken is erg klein omdat er niet zoveel van nodig zijn. Het werken in een dierentuin vraagt ook om een speciale kennis. Omdat het hier om wilde dieren gaat, kan het ook gevaarlijk zijn.

Dierenarts of dierenartsassistente worden

Het beroep van dierenarts lokt veel dierenliefhebbers aan, maar dit is een lange weg. Om de opleiding tot dierenarts te kunnen doen, moet je aan strenge eisen voldoen. Als dierenarts draag je een grote verantwoordelijkheid voor zieke en gewonde dieren, dus het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je weet waarmee je bezig bent.

Als dierenarts moet je goed op de hoogte zijn van de anatomie van de verschillende dieren. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen huisdieren en vee. Voor de grotere dieren zijn er veel dierenartsen die zich uiteindelijk specialiseren in één diersoort waar ze de meeste passie voor voelen.

Als dierenartsassistente draag je minder verantwoordelijkheid en kom je toch erg veel met dieren in aanraking. Voor dit beroep hoef je ook niet zo’n lange opleiding te volgen wat het ideaal maakt voor dierenliefhebbers die niet al te veel van studeren houden. In de praktijk zul je veel leren over de gezondheid van de verschillende dieren.

Geld verdienen als hondenwandelaar

Gaat je voorkeur uit naar werken met een specifiek dier dan is er keuze genoeg uit verschillende beroepen, waarvan een aantal vrij te beoefenen is. In steden worden er bijvoorbeeld regelmatig hondenwandelaars gevraagd. Hiermee kun je zonder diploma geld verdienen door honden uit te laten van mensen die de hele dag naar hun werk zijn. Als je veel honden uitlaat kun je hier voldoende mee verdienen.

Je dient dan wel goed te kijken welke honden je gezamenlijk kunt uitlaten en bij welke honden dit niet gaat. Op het moment dat honden met elkaar gaan vechten en er een of meerdere honden gewond raken tijdens de wandeling, is dat jouw verantwoordelijkheid.

Het geven van cursussen aan hondeneigenaren vraagt naast veel kennis over hondengedrag ook goede sociale vaardigheden en onderwijstalent.