Dieren van anderen verzorgen

Het verzorgen van dieren van andere mensen is een ideale manier om te ontdekken of het hebben van een dier echt wel bij je past. Dit kan een tijdelijke verzorging zijn door op te passen tijdens een vakantie van de eigenaars of een langeretermijnverzorging, waarbij er afspraken gemaakt worden met de eigenaar.

Een leendier of een eigen dier?

Met name in de paardenwereld zijn er veel jonge meisjes die een verzorgpaard of pony hebben. Meestal heeft de eigenaar zelf niet voldoende tijd om zich met het dier bezig te houden en mag er door de verzorger op het paard gereden worden als beloning voor de verzorgende taken.

In dit geval moeten er wel duidelijke afspraken gemaakt worden. Miscommunicatie kan er namelijk snel toe leiden dat verantwoordelijkheden onduidelijk zijn en dit gaat ten koste van de verzorging van het dier.

Als verzorger heb je nooit de eindverantwoordelijkheid over het dier en ben je niet degene die beslissingen kan nemen over belangrijke items met betrekking tot het dier. Dit kan een groot voordeel zijn, maar uiteraard ook een nadeel. Wanneer de eigenaar het dier bijvoorbeeld wil verkopen terwijl jij er heel erg aan gehecht bent geraakt, zul je afscheid moeten nemen of het dier zelf moeten kopen.

Wanneer kinderen aan ouders vragen om huisdieren is het een goed idee om ze eerst een tijdje dieren van anderen te laten verzorgen. Op deze manier wordt helder of ze echt bereid zijn de verantwoordelijkheid te dragen. Als het niet geheel duidelijk is welk dier de voorkeur heeft of het meest praktisch is dan is het wenselijk om een plek te zoeken waar meer dieren aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kinderboerderij of een asiel voor kleine huisdieren.