De invloed van gezelschapsdieren

Het contact met een dier heeft een positieve invloed op mensen. Voor veel diereneigenaren is het dier een gezinslid geworden dat een belangrijke plek in het huishouden inneemt.

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie van mens en dier. Daaruit is gebleken dat een huisdier goed is voor de gezondheid van een mens.

Mensen en dieren

Ouderen vinden veel steun aan een huisdier omdat zij minder snel vereenzamen met een huisdier naast zich. Mensen die veel alleen zijn lopen het risico dat zij op een gegeven moment huidhonger krijgen. Aanraking is een natuurlijke menselijke behoefte waarvan het belang nogal eens onderschat wordt. Een aaibaar huisdier kan tot op zekere hoogte in deze behoefte voorzien.

Een dier straalt over het algemeen rust en warmte uit en maakt mensen aan het lachen. Uiteraard zijn er uitzonderingen als het gaat om gefrustreerde of mishandelde dieren. Een dier dat van jongs af aan een liefdevol thuis heeft, is een verrijking voor de dierenliefhebbers.

Het is ook niet voor niets dat dieren steeds vaker worden ingezet als ondersteuning bij therapie voor mensen met mentale problemen. Een dier oordeelt niet, waardoor het zelfvertrouwen geeft.

Omdat een dier in het moment leeft, zal het reageren op dat wat mensen uitstralen waardoor zij als een soort van spiegel gebruikt kunnen worden.